Cara solat sunat tarawih di bulan Ramadhan buku panduan JAKIM

Maklumat terkini telah dikemaskini oleh myGC.editor

Sembahyang atau solat sunat tarawih, antara amalan sunat yang dilakukan oleh umat Islam sepanjang bulan Ramadan mengandungi hikmah tersendiri.

Umat Islam berpeluang mengerjakan solat tarawih sepanjang bulan Ramadan dan tidak boleh dilakukan pada bulan-bulan lain memandangkan solat ini eksklusif di bulan puasa Ramadhan sahaja.

Lazimnya ada yang mengerjakan solat tarawih sebanyak lapan rakaat sahaja dan yang berkeupayaan mengerjakan dua puluh rakaat serta ditambah dengan tiga rakaat solat witir.

Menarik dan hebatnya, di samping ganjaran pahala serta kebaikan yang berlipat kali ganda, solat sunat tarawih seperti mana solat-solat sunat dan fardu lain sebenarnya memberi kesan positif terhadap tubuh badan manusia secara fizikal, emosi dan mental.

BUKU PANDUAN JAKIM CARA SOLAT TARAWIH DI BULAN RAMADAN

Berikut merupakan buka panduan solat sunat tarawih keluaran oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang boleh dijadikan panduan dan rujukan umat Islam dalam menunaikan solat tarawih di bulan Ramadhan.

Cara solat sunat tarawih di bulan Ramadhan buku panduan JAKIM
Cara solat sunat tarawih di bulan Ramadhan buku panduan JAKIM
PANDUAN SOLAT SUNAT TARAWIH
Sila klik pada judul pautan di bawah bagi mendapatkan buku panduan solat sunat tarawih.
Cara solat sunat tarawih di bulan Ramadhan buku panduan JAKIMBuku Panduan Solat Sunat Tarawih

 

Cara solat sunat tarawih di bulan Ramadhan buku panduan JAKIMINFO BERKAITAN
Cara solat sunat tarawih di bulan Ramadhan buku panduan JAKIMJadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Ramadan Seluruh Negeri
Cara solat sunat tarawih di bulan Ramadhan buku panduan JAKIMLafaz Niat Puasa Ramadhan Secara Harian Atau Sebulan