Jadual Sarawak 2022 waktu berbuka puasa dan imsak 1443

Ramadan tiba lagi. Umat Islam di Malaysia serta di seluruh dunia kini begitu sibuk beribadah, termasuk menggandakan ibadat pada bulan yang mulia ini. Ramadan amat sinonim dengan salah satu daripada Rukun Islam iaitu berpuasa.

Ibadat yang mempunyai seribu satu macam rahsia dan hikmah. Begitu juga ia membawa kepada banyak pahala dan keuntungan bagi mereka yang berpuasa serta melakukan ketaatan pada bulan Ramadan.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Bagi Negeri Sarawak Tahun 1443H / 2022M

Berikut merupakan lampiran takwim Ramadhan 1442 Hijrah bersamaan 2021 Masihi bagi waktu berbuka puasa dan imsak untuk seluruh kawasan di negeri Sarawak sepertimana yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Takwim Ramadhan 1443 Hijrah akan dikemaskini.

Umum sedia maklum, Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun membantu umat Islam merancang waktu yang sesuai untuk bersahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) dan berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Marilah sama-sama kita mengambil kesempatan dengan kunjungan Ramadan al-Mubarak dengan berpuasa dan beramal. Selamat berpuasa dan semoga diterima Allah.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Tahun 1442H – 2021M Bagi Negeri SARAWAK

Di bawah merupakan waktu berbuka dan imsak bagi kawasan sekitar negeri Sarawak mengikut zon tahun 2021

Zon 1

Limbang, Sundar, Trusan dan Lawas

Zon 2

Niah, Bekenu, Miri, Sibuti, Marudi

Zon 3

Tatau, Suai, Belaga, Pandan, Sebauh dan Bintulu

Zon 4

Igan, Oya, Balingian, Mukah, Dalat, Sibu, Kanowit, Kapit dan Song

Zon 5

Tanjung Manis, Belawai, Matu, Daro, Sarikei, Julau, Bintangor dan Rajang

Zon 6

Kabong, Lingga, Sri Aman, Engkilili, Lubok Antu, Betong, Spaoh, Pusa, Saratok, Roban dan Debak

Zon 7

Samarahan, Simunjan, Serian, Sebuyau dan Meludam

Zon 8

Kuching, Bau, Lundu dan Sematan

Zon Khas

Kg Ulu Merapok, Kg Sungai Merapok, Kg, Manchu, Kg Bukit Puan, Kg Tanah, Sibagol, Kg Undop, Kg Sasa, Kg Bukit Manang, Kg Merambai, Kg Limpaki, Merapok, Kg Bangkatan, Kg Lalang lalang, Kg Lempaki Tengah, Kg Lempaki Asal, Kg Languban dan Kg Patarikan

Takwim Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Sarawak 2021M/1442H

Info Berkaitan