Semakan Prasekolah keputusan kemasukan anak 2025 KPM

Semakan keputusan kemasukan anak ke Prasekolah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bagi tahun 2025 boleh dilakukan oleh Ibu bapa / penjaga yang telah membuat permohonan sebelum tarikh tutup secara dalam talian (online) ataupun manual melalui sekolah yang dimohon boleh di semak pada sekitar bulan Ogos.

Pendidikan prasekolah penting bagi menyuburkan potensi kanak-kanak dalam semua aspek perkembangan menguasai kemahiran asas dan memupuk sikap positif sebagai persediaan masuk ke sekolah rendah.

Kanak-kanak perlu mendapat pendidikan asas yang berkualiti agar mereka terus berjaya dalam pendidikan yang dialami pada peringkat yang lebih tinggi kelak.

Semakan Keputusan Permohonan Anak Ke Prasekolah KPM Tahun 2025

Berikut merupakan maklumat berhubung dengan semakan PraSekolah iaitu keputusan permohonan kemasukan kanak-kanak ke pra sekolah Kementerian Pendidikan Malaysia bagi tahun 2025.

Terdapat dua mekanisme atau kaedah bagi membuat semakan iaitu, bagi ibu bapa / penjaga yang membuat permohonan secara dalam talian (online) boleh membuat semakan melalui laman e-prasekolah yang sama semasa membuat permohonan sebelum ini.

Bagi ibu bapa / penjaga yang membuat permohonan secara manual melalui sekolah yang di mohon, semakan boleh dilakukan melalui sekolah yang dimohon yang berkenaan.

Tarikh Semakan Keputusan Permohonan Prasekolah 2025 KPM

Dibuka : 5 Ogos 2024

Ditutup :

Tarikh tepat akan dimaklumkan dari semasa ke semasa, GCarian akan kemaskini dengan kadar segera.

Cara Membuat Semakan Keputusan Permohonan Prasekolah 2025 KPM Secara Online

I) Bagi Ibu / bapa / penjaga  yang membuat permohonan secara dalam talian (online) boleh membuat semakan melalui laman aplikasi E-Prasekolah KPM, sila klik pada pautan di bawah.

SEMAKAN E-PRASEKOLAH

II) Ibubapa atau penjaga hanya perlu log masuk (log in) ke dalam Sistem E-Prasekolah dengan mengunakan (No mykad / id pengguna dan Kata Laluan – Pendaftaran Pengguna) yang digunakan semasa membuat permohonan sebelum ini.

III) Kemudian, klik pada butang capaian menu Semakan untuk menyemak status keputusan permohonan.

Ringkasan Langkah Semakan
Log Masuk » Semakan » Semakan Permohonan

Cara Membuat Semakan Keputusan Permohonan Prasekolah 2025 KPM Secara Manual

Bagi ibu ibu / penjaga yang membuat permohonan secara manual melalui sekolah yang di mohon, semakan boleh dilakukan melalui sekolah yang dimohon yang berkenaan bermula pada tarikh yang telah dinyatakan

Permohonan Rayuan Anak Ke Prasekolah KPM Tahun 2025

Bagi yang tidak berjaya, ibu bapa boleh mengemukakan permohonan rayuan, berikut merupakan maklumat yang berkaitan.

Tarikh Permohonan Rayuan Prasekolah 2025 KPM

Dibuka : 5 Ogos 2024

Ditutup : 20 Ogos 2024

Tarikh tepat akan dimaklumkan dari semasa ke semasa, GCarian akan kemaskini dengan kadar segera.

Info Permohonan Rayuan Prasekolah 2025 KPM

  1. Bagi permohonan secara dalam talian (Online), permohonan rayuan boleh dibuat sendiri oleh ibu bapa/penjaga melalui laman E-Prasekolah (Pastikan id pengguna dan katalaluan yang diguna untuk membuat rayuan adalah id dan katalaluan yang sama semasa permohonan dibuat) atau melalui sekolah/institusi yang dipohon semasa permohonan awal atau PPD/PPW/JPN.
  2. Bagi permohonan secara manual, permohonan rayuan boleh dibuat oleh ibu bapa/penjaga melaluisekolah/institusi yang dipohon semasa permohonan awal atau PPD/PPW/JPN.
  3. Tatacara permohonan rayuan secara online adalah sama seperti membuat semakan status permohonan. Sila ikuti arahan yang dinyatakan dalam laman aplikasi e-Prasekolah.

Nota: Status adalah merujuk kepada status permohonan sama ada;

  • i. Menunggu Pengesahan→Cetakan borang permohonan dan salinan dokumen belum dihantar dan diterima oleh pihak prasekolah/dokumen permohonan sedang disemak
  • ii. Tidak Lengkap→ Permohonan/dokumen tidak lengkap sila rujuk email dan kemas kini maklumat yang berkenaan/ hubungi sekolah yang dimohon untuk maklumat lanjut
  • iii. Disahkan→Borang permohonan telah diterima dan salinan dokumen telah disahkan oleh pihak prasekolah untuk diproses dan dibawa ke mesyuarat pemilihan
  • iv. Berjaya→Permohonan telah berjaya dan ditawarkan tempat di prasekolah yang dimohon. Sila cetak surat tawaran
  • v. Tidak Berjaya→Permohonan tidak berjaya dan boleh membuat rayuan

Panduan Berkaitan

Related : penjaga juga akan dimaklumkan, pihak sekolah yang berkenaan, 10 september, borang permohonan, dimaklumkan oleh pihak sekolah, tertakluk kepada pindaan, rayuan yang berjaya, manual rayuan boleh dikemukakan, dikemukakan sama ada di sekolah, permohonan yang tidak berjaya, jabatan pendidikan negeri jpn, pejabat pendidikan wilayah ppw, negeri yang tiada ppd, ppd pejabat pendidikan wilayah, pejabat pendidikan daerah ppd, untuk ibu bapa, secara atas talian, bapa penjaga yang mengemukakan, semak keputusan, unit pendidikan negeri jpn bagi negeri yang tiada ppd ppw
sahaja yang tidak berjaya ibu bapa penjaga boleh mengemukakan rayuan melalui laman sesawang https eprasekolah.moe.gov.my
tempat rayuan dihantar
dibuat di tempat rayuan
sila kemukakan sebarang pertanyaan melalui emel
2 minggu selepas keputusan diumumkan
dikemukakan sama ada di sekolah
mulai tarikh yang akan dikemaskini tertakluk kepada pindaan