Jadual Perak 2022 waktu berbuka puasa dan imsak 1443

Ramadan tiba lagi. Umat Islam di Malaysia serta di seluruh dunia kini begitu sibuk beribadah, termasuk menggandakan ibadat pada bulan yang mulia ini. Ramadan amat sinonim dengan salah satu daripada Rukun Islam iaitu berpuasa.

Ibadat yang mempunyai seribu satu macam rahsia dan hikmah. Begitu juga ia membawa kepada banyak pahala dan keuntungan bagi mereka yang berpuasa serta melakukan ketaatan pada bulan Ramadan.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Bagi Negeri Perak Tahun 1443H / 2022M

Berikut merupakan lampiran takwim Ramadhan 1442 Hijrah bersamaan 2021 Masihi bagi waktu berbuka puasa dan imsak untuk seluruh kawasan di negeri Perak sepertimana yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Takwim Ramadhan 1443 Hijrah akan dikemaskini.

Umum sedia maklum, Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun membantu umat Islam merancang waktu yang sesuai untuk bersahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) dan berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Marilah sama-sama kita mengambil kesempatan dengan kunjungan Ramadan al-Mubarak dengan berpuasa dan beramal. Selamat berpuasa dan semoga diterima Allah.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa 1442 – 2021M Bagi Negeri Perak

Berikut adalah jadual waktu imsak dan berbuka puasa tahun  2021 di negeri Perak sebagai rujukan

Zon 1

Tapah, Slim River dan Tanjung Malim

Zon 2

Ipoh, Batu Gajah, Kampar, Sg Siput, Kuala Kangsar

Zon 3

Pengkalan Hulu, Grik dan Lenggong

Zon 4

Temengor dan Belum

Zon 5

Teluk Intan, Bagan Datoh, Kg Gajah, Seri Iskandar, Beruas, Parit, Lumat Sitiawan dan Pulau Pangkor

Zon 6

Selama, Taiping, Bagan Serai dan Parit Buntar

Zon 7

Bukit Larut

Takwim Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perak 2021M/1442H

Info Berkaitan