Semakan keputusan SBP Tingkatan 1 2022 dan e-Rayuan

Sekolah Berasrama Penuh (SBP) merupakan salah sebuah sekolah di bawah kelolaan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Pada awalnya adalah sebuah sekolah berasrama Inggeris yang terbuka khusus kepada golongan raja dan golongan kenamaan. Kemudian ia dibuka kepada pelajar bumiputera luar bandar untuk mendapat pendidikan yang terbaik daripada kerajaan. Namun kini, semua warganegara Malaysia layak bagi kemasukan ke SBP kecuali SBP Premier, SBP Integrasi (SBPI) dan Sekolah Menengah Agama Persekutuan (SMAP).

Secara kasarnya, komposisi murid di SBP terdiri daripada 90% murid bumiputera manakala baki 10% ialah murid bukan bumiputera. Pengambilan pelajar baru SBP adalah untuk kemasukan ke peringkat tingkatan 1 dan tingkatan 4. Bermula 2016, murid tahun 6 yang ingin memasuki tingkatan 1 di SBP layak untuk memohon kemasukan ke semua SBP yang terdapat di Malaysia kecuali Kolej Islam Sultan Ahmad Shah (KISAS).

Untuk menjadi sebahagian daripada warga SBP, pelajar bukan sahaja perlu cemerlang dalam pelajaran namun harus aktif dalam aktiviti sukan, kelab dan persatuan. Apa yang membezakan SBP dan sekolah harian biasa adalah murid wajib tinggal di asrama yang disediakan. Pelajar juga wajib mematuhi peraturan dan jadual yang telah ditetapkan oleh KPM setiap hari.

Pengambilan murid ke tingkatan 1 SBP mempunyai dua ambilan. Pemohon hendaklah melepasi ujian saringan UKSBP terlebih dahulu yang baru saja diperkenalkan bermula 2017. Beberapa aspek yang telah dinyatakan di perenggan di atas akan dinilai bagi menentukan permohonan-permohonan calon. Buat pemohon yang gagal pada permohonan pertama, anda diberikan peluang untuk melakukan rayuan. Permohonan rayuan akan dinilai bergantung kepada baki kekosongan tempat setelah ambilan pertama.

Semakan Keputusan Tawaran Dan Penempatan Calon SBP Tingkatan 1 2022 Online dan E-Rayuan

Semakan keputusan kemasukan ke SBP untuk tingkatan 1 akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan seperti di bawah. Pelajar yang telah membuat permohonan boleh membuat semakan keputusan anda sebaik sahaja semakan keputusan dibuka. Maklumat bagi tahun 2022 akan dikemaskini. Berikut dikongsikan cara membuat semakan serta lain-lain info yang berkaitan:

Tarikh Semakan Ambilan Pertama Dan Permohonan E-Rayuan Ke SBP Tingkatan 1

Dibuka : 15 Mac 2022

Ditutup : 29 Mac 2022

 • Sistem permohonan e-Rayuan mula dibuka mengikut tarikh pengumuman keputusan tawaran ambilan pertama sehingga tarikh yang akan dikemaskini
 • Pendaftaran Murid Tingkatan 1 tahun 2022 ambilan pertama adalah pada tarikh yang akan dikemaskini

Cara Membuat Semakan Kemasukan Ke SBPA

APLIKASI SEMAKAN TAWARAN KE SBP TINGKATAN 1

 1. Layari pautan di atas.
 2. Masukkan No Mykad/Mykid dan klik butang Semakan
  • Pastikan maklumat yang dimasukkan adalah tepat

Arahan Kepada Calon Yang Berjaya

 • Kepada calon yang berjaya mendapat tawaran, anda dikehendaki membuat cetakan surat tawaran dan lain-lain lampiran yang diberikan
 • Sila bawa semua lampiran yang telah dicetak dan lengkapkan dengan tepat segala butiran yang diperlukan dan bawa ketika hari pendaftaran
 • Pihak sekolah mempunyai kuasa untuk menolak tawaran yang tidak lengkap atau tidak benar
 • Tawaran yang diberikan adalah muktamad dan permintaan untuk bertukar ke sekolah lain dan aliran yang berbeza tidak akan dilayan

Arahan Kepada Calon Yang Gagal

 •  Calon yang gagal dalam permohonan pertama dan telah menduduki UKSBP, anda boleh melakukan permohonan e-Rayuan
 • Sistem aplikasi e-Rayuan akan dibuka bermula pada tarikh hebahan keputusan SBP ambilan pertama sehingga 29 Mac 2022

Cara Mengisi Permohonan E-Rayuan

 1. Klik pada pautan di atas.
 2. Masukkan angka giliran Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)
 3. Isikan maklumat yang diperlukan seperti dinyatakan dalam ruangan catatan:
  • Maklumat Diri
  • Maklumat Kepimpinan / Kokurikulum
  • Maklumat Ibu Bapa
  • Maklumat Alamat Surat Menyurat
 4. Pilih e-Rayuan
 5. Klik hantar permohonan.

Tarikh Semakan Ambilan Kedua Ke SBP Tingkatan 1

Dibuka : 29 April 2022

Ditutup :

Pendaftaran Murid Tingkatan 1 2021 ambilan kedua (e-rayuan) adalah pada tarikh 13/ 14 Jun 2021 secara online. Bagi tahun 2022 akan dimaklumkan.

Cara Membuat Semakan Kemasukan Ke SBP Ambilan Kedua

APLIKASI SEMAKAN TAWARAN KE SBP TINGKATAN 1 AMBILAN KEDUA

Maklumat Lanjut

Jika anda mempunyai masalah dan sebarang pertanyaan lanjut, sila ajukan kepada:

Kaunter Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Kementerian Pendidikan Malaysia

Talian Hotline: 03-8321 7400

Info Berkaitan