Jadual Selangor 2022 waktu berbuka puasa dan imsak 1443

Maklumat terkini telah dikemaskini oleh myGC.editor

Ramadan tiba lagi. Umat Islam di Malaysia serta di seluruh dunia kini begitu sibuk beribadah, termasuk menggandakan ibadat pada bulan yang mulia ini. Ramadan amat sinonim dengan salah satu daripada Rukun Islam iaitu berpuasa.

Ibadat yang mempunyai seribu satu macam rahsia dan hikmah. Begitu juga ia membawa kepada banyak pahala dan keuntungan bagi mereka yang berpuasa serta melakukan ketaatan pada bulan Ramadan.

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA BAGI NEGERI SELANGOR TAHUN 1443H / 2022M

Berikut merupakan lampiran takwim Ramadhan 1442 Hijrah bersamaan 2021 Masihi bagi waktu berbuka puasa dan imsak untuk seluruh kawasan di negeri Selangor sepertimana yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).  Takwim Ramadhan 1443 Hijrah akan dikemaskini.

Umum sedia maklum, Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun membantu umat Islam merancang waktu yang sesuai untuk bersahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) dan berbuka puasa pada waktu yang tepat.

Marilah sama-sama kita mengambil kesempatan dengan kunjungan Ramadan al-Mubarak dengan berpuasa dan beramal. Selamat berpuasa dan semoga diterima Allah.

Selangor Jadual Buka Puasa Sahur Imsak

Negeri Selangor  JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 1442H – 2021M BAGI NEGERI SELANGOR
Berikut adalah jadual waktu imsak dan berbuka puasa tahun 2021 di negeri Selangor sebagai rujukan
Zon 1
Gombak, Petaling / Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat dan Sepang
jadual waktu berbuka puasa imsak selangor zon 1 2021
Zon 2
Kuala Selangor dan Sabak Bernam
jadual waktu berbuka puasa imsak selangor zon 2 2021
Zon 3
Klang, Kuala Langat
jadual waktu berbuka puasa imsak selangor zon 3 2021