PRU 14 siaran langsung keputusan Parlimen DUN Pilihan Raya Umum Malaysia

Maklumat terkini telah dikemaskini oleh myGC.editor

Bahang Pilihan Raya Umum Malaysia kali ke-14 (PRU14) tahun 2018 makin hangat terasa. Pilihanraya Umum yang menjadi instrumen terpenting dalam sistem demokrasi perlu digunakan sebaiknya oleh rakyat untuk memilih pemimpin yang benar-benar berkemampuan menggalas tanggungjawab dan amanah demi kepentingan agama, bangsa dan membina tamadun umat gemilang.

Pengundi perlu membuat keputusan yang bijak bagi memilih wakil rakyat yang benar-benar berkaliber pada Pilihan Umum Ke-14 (PRU14) dengan membuat pertimbangan berasaskan keutamaan dan kepentingan agama, masyarakat dan negara jangka panjang, bukannya berasaskan sentimen-sentimen murahan yang sengaja dicetuskan untuk merangsang perasaan marah hingga terhakisnya pertimbangan rasional dalam membuat keputusan.

Pengundi-pengundi juga harus bijaksana dalam wakil rakyat dengan menilai prestasi kerja, keikhlasan berkhidmat, keseriusan mengangkat taraf kehidupan rakyat dan kemajuan negara tanpa melupakan aspek akhlak dan moral pemimpin berkenaan berpandukan sumber-sumber yang sahih.

Apa yang lebih mustahak rakyat harus terus dididik dan diperingatkan mengenai makna dan kepentingan pilihan raya yang pastinya akan menentukan jatuh bangun negara.

Yang pasti pilihan raya bukan sekadar pesta pada malam hari yang berkumandangan suara-suara bersemangat pemidato-pemidato cuba meyakinkan pengundi.

Pilihan raya merupakan alat terpenting dalam amalan demokrasi harus digunakan sebaiknya untuk memilih pemimpin yang mampu menggalas tanggungjawab agama dan bangsa.

SIARAN LANGSUNG KEPUTUSAN PRU 14 PILIHAN RAYA UMUM MALAYSIA KE-14 KEPUTUSAN KERUSI PARLIMEN DAN DUN SELURUH NEGERI

Dalam ruangan ini, GCarian akan memberikan maklumat keputusan Pilihanraya Umum ke-14 (PRU) membabitkan kerusi Parlimen dan kerusi DUN bagi seluruh negeri berdasarkan keputusan rasmi yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR).

Selain itu, maklumat yang berkaitan dengan PRU14 antaranya seperti senarai parti yang bertanding,  tarikh pembubaran parlimen, tarikh penamaan calon PRU14, tarikh mengundi awal dan tarikh mengundi seluruh rakyat Malaysia.

GC Icon
keputusan pru14
SENARAI PARTI BERTANDING PRU14 – PILIHAN RAYA UMUM MALAYSIA
logo bnBARISAN NASIONALPKRPAKATAN HARAPANlogo pasPASlogo warisanWARISANlogo STARSTAR
TARIKH-TARIKH PENTING PRU14 – PILIHAN RAYA UMUM MALAYSIA
PerkaraTarikhStatus
TickTarikh Pembubaran Parlimen7 April 2018Rasmi
TickTarikh Penamaan Calon28 April 2018Rasmi
TickTarikh Mengundi Awal5 Mei 2018Rasmi
Hari Mengundi PRU14Tarikh mengundi seluruh rakyat Malaysia9 Mei 2018Rasmi
KEPUTUSAN RASMI PRU14 KERUSI PARLIMEN DAN KEPUTUSAN KERUSI DUN
Berikut merupakan statisik keputusan rasmi PRU14 seluruh negeri yang akan diketahui selepas proses pengundian ditutup dan keputusan penuh dijangka diketahui selewat-lewatnya tengah malam.
STATISTIK KEPUTUSAN RASMI PRU14 – KERUSI PARLIMEN
Negeri Perlis Negeri Kedah Negeri Penang Negeri Perak Negeri Selangor Negeri Sembilan Negeri Melaka Negeri Johor Negeri Pahang Negeri Terengganu Negeri Kelantan Negeri Sarawak Negeri Sabah WP Kuala Lumpur WP Putrajaya WP Labuan
JUMLAH KESELURUHAN PARTI MEMENANGI KERUSI PARLIMEN – PRU14
 logo bnPKRlogo paslogo warisanlogo STARlogo bebas
7911318813
STATISTIK KEPUTUSAN RASMI PRU14 – KERUSI DUN
Negeri Perlis Negeri Kedah Negeri Penang Negeri Perak Negeri Selangor Negeri Sembilan Negeri Melaka Negeri Johor Negeri Pahang Negeri Terengganu Negeri Kelantan Negeri Sarawak Negeri Sabah WP Kuala Lumpur WP Putrajaya WP Labuan
JUMLAH KESELURUHAN PARTI MEMENANGI KERUSI DUN – PRU14
 logo bnPKRlogo paslogo warisanlogo STARlogo bebas
166226902120
Close