Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0

Maklumat terkini telah dikemaskini oleh myGC.editor

Malaysia telah menjalankan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan atau SST 2.0 berkuat kuasa  mulai 1 September 2018 (Sabtu) yang menggantikan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang telah dimansuhkan pada Mei 2018 dan akan dikelolai oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

SST telah diperkenalkan semula oleh pemerintahan kerajaan Malaysia yang baru diterajui oleh Pakatan Harapan setelah menewaskan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-14 pada 9 Mei 2018 yang lepas. Menerusi 10 Janji Pakatan Harapan pada pilihan raya tersebut, salah satunya adalah menghapuskan cukai GST untuk membantu meringankan beban yang ditanggung masyarakat.

Melalui pelaksanaan SST, kerajaan telah mengenakan pengecualian cukai kepada 5443 barangan berbanding GST dahulunya sebanyak 545 barangan sahaja yang telah pun dikenakan cukai 6%  pada awal pelaksanaannya pada tahun 2015. Senarai barangan yang dikecualikan dan dikenakan SST telah pun dipamerkan di laman sesawang Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

Walau bagaimanapun, menurut Menteri Kewangan Malaysia, Lim Guan Eng, senarai tersebut masih belum dimuktamadkan dan akan diperbaiki dari semasa ke semasa berdasarkan maklum balas semua pihak. Kajian dan pindaan akan dilakukan dan dijangka diumumkan pada hujung tahun 2018.

Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0PERBEZAAN GST DAN SST DI MALAYSIA
GSTSST
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Cukai pelbagai peringkat atau “Multi-stage tax”  berasaskan konsep nilai tambah yang dikenakan di setiap peringkat dalam rantaian bekalan seperti pengeluar, pemborong dan peruncit.Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Cukai seperingkat yang mana cukai ini hanya dikenakan sekali sahaja kepada pengilang atau pengeluar lazimnya di peringkat output.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Kadar 6% pada setiap barangan yang dikenakan.Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Kadar 5%, 10% atau kadar yang ditetapkan oleh kerajaan.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Hanya 545 barangan sahaja dikecualikan daripada dikenakan cukaiSenarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Sebanyak 5443 barangan dikecualikan daripada dikenakan cukai.
SST 2.0
SST (Sales and Services Tax) juga dikenali sebagai cukai jualan dan perkhidmatan telah diperkenalkan semula setelah pemansuhan GST. Cukai ini terbahagi kepada dua kategori iaitu cukai perkhidmatan dan cukai jualan
CUKAI PERKHIDMATAN
Berikut merupakan ringkasan senarai perkhidmatan yang dikenakan SST pada kadar 6%:
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Perkhidmatan profesional – Guaman, Perakaunan, Penilai
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Saluran TV Berbayar dan Perkhidmatan Telekomunikasi
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Penyediaan Bekalan Elektrik
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Penyediaan Makanan dan Minuman – Restoran, Katering, Kafe
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Insurans dan Takaful
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Kelab – Kelab Malam, Kelab Golf, Kasino, Loteri
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Senarai Lengkap Perkhidmatan Yang Dikenakan SST
CUKAI JUALAN
SST yang dikenakan kepada jualan mempunyai dua kadar yang berbeza iaitu 5% dan 10%
5%10%
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Makanan segar – Daging; Unta, Monyet, Arnab.Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Rokok – Semua jenis kecuali tembakau.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Makanan Laut – Udang Geragau, Udang Kering, Tiram, Kerang, Ikan Masin.Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Sabun – Sabun Basuh, Sabun Mandi, Sabun Cuci Pinggan, Sabun Cuci Kereta
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Sayur-sayuran – Sayur Campur (Sejuk Beku) Cendawan (Dalam Tin, Kering), Jagung Manis (Sejuk Beku).Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0
Barangan Kosmetik – Bedak Talkum, Bedak Bayi, Pewarna Rambut, Minyak Wangi.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Buah-Buahan – Campuran Buah-buahan Kering, Campuran Kekacang Kering, Gambir, Kacang Tanah, Kacang Merah.Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Minuman – Malt Coklat, Air Berkarbonat, Air Kotak, Air Tin, Arak.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Daging Diproses – Keropok Ikan, Keropok Udang, Burger Ayam, Burger Daging, Daging Cincang.Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Koko –  Coklat, Coklat Masakan, Coklat cip.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Makanan kering – Oat, Santan, Biskut, Jem Buah, Bertih Jagung, Kerepek
*Untuk senarai lengkap sila klik pautan JKDM di atas.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Gula – Gula-gula, Gula-gula getah, Lozenge Tekak.
*Untuk senarai lengkap sila klik pautan JKDM di atas.
Dikecualikan SST
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Makanan segar – Daging; Lembu, Kambing, Ayam, Itik, Ikan, Telur.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Sayur-sayuran – Kailan, Kangkung, Lobak, Timun, Tomato, Bawang.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Buah-buahan – Pisang, Kelapa, Durian, Cempedak, Oren, Tembikai, Mangga.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Keperluan harian – Beras, kopi, teh, tepung susu, gula, minyak masak kelapa sawit.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Kesihatan – Ubat-ubatan, Produk Farmaseutikal, Lampin, Tuala wanita.
Senarai barangan serta perkhidmatan yang kena dan terkecuali SST 2.0Senarai Lengkap Barang Yang Dikenakan Dan Dikecualikan SST